2021-10-21 09:53:19• hírek • Bede Emőke

A romániai lakások alig 20 százalékára kötöttek kötelező biztosítást

Fotó: Szatmár.ro
Fotó: Szatmár.ro

Az idei év első félévében a biztosítócégek együttesen közel 43,8 milliónyi kártérítést fizettek ki a kötelező- és választható lakásbiztosítások nyomán, mely mintegy 5 százalékos emelkedést jelent a 2020-as év ugyanezen időszakához képest – jelentette be a hét elején a Romániai Biztosítótársaságok Országos Szövetsége (UNSAR).

A közzétett adatok szerint Romániában még mindig rendkívül alacsony a biztosított ingatlanok aránya: a megközelítőleg 9 millió lakásnak csupán a 20 százaléka rendelkezik olyan kötelező biztosítással, mely a természeti katasztrófák, azaz földrengések, földcsuszamlások és árvizek által okozott károkat fedezi, a fakultatív szerződéssel biztosított lakások aránya pedig mindösszesen 17 százalék. S hogy mi a kettő között a különbség? Nos, míg a kötelező lakásbiztosítás az épület típusától függően 10 vagy 20 ezer eurós kártérítést fizet a természeti katasztrófák után, addig a választható biztosítás ezen felül fedezi a tűzvészek, robbanások, viharok vagy akár a rongálás okozta károkat is.


A 2010-ben létrehozott Katasztrófák Elleni Biztosítási Csoport (PAID) adatai szerint szeptember végén több mint 1,82 millió ingatlan rendelkezett kötelező lakásbiztosítással. Ezeknek közel 75 százalékát urbánus környezetben kötötték, azaz közel 1,1 millió esetben városon található lakásról van szó. Kár volna azonban azt hinnünk, hogy ezen lakástulajdonosok ennyivel előrelátóbbak társaiknál, hiszen a legtöbb esetben sokkal inkább arról van szó, hogy az ingatlant banki hitel segítségével vásárolták meg, s a kölcsönfelvétel részeként lakásbiztosítást is kellett kötni.


A csoport az idei évben egyébként az árvízkárosult klienseknek több mint 3,02 millió lejt fizetett ki, kb. 888 ezer lejt utaltak ki a földcsuszamlás által megkárosított ügyfeleknek, a földrengések okán pedig valamivel több 68 ezer lejt kellett kifizetni. Ami kifejezetten Szatmár megyét illeti, a Katasztrófák Elleni Biztosítási Csoport weboldalán elérhető információk szerint megyénkben szeptember végéig 24.165 lakásbiztosítási szerződést kötöttek, tehát a lakásállománynak mindössze 16,31 százaléka rendelkezik biztosítással, az idén kifizetett kártérítések értéke pedig elérte a 60.572,69 lejt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: